Dizajnerskie wydobywanie smaku
10 października 2013, 13:36Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.
Neolityczna trepanacja u... krowy
20 kwietnia 2018, 12:13Czaszka krowy sprzed 5000 lat nosi ślady pierwszej znanej trepanacji weterynaryjnej. Wiemy, że w neolicie przeprowadzano u ludzi operacje trepanacji, dysponujemy bogatym materiałem archeologicznym dowodzącym takich praktyk, dotychczas jednak nie zauważono, by to samo robiono w przypadku zwierząt.
Zmiana paszy dla krów zredukuje efekt cieplarniany?
20 grudnia 2010, 15:24Za zmiany klimatyczne obwinia się głównie dwutlenek węgla jako tzw. gaz cieplarniany. Rzadziej mówi się o wytwarzanym przez zwierzęta hodowlane metanie. Sposobem na zmniejszenie emisji metanu przez krowy i owce może być domieszkowanie paszy azotanami i siarczanami.
Samice ssaków żyją o 18% dłużej od samców. Jednak nie dotyczy to człowieka
27 marca 2020, 15:47Wiemy, że kobiety żyją dłużej od mężczyzn. Średnia długość życia przedstawicielek płci pięknej jest o 7,8% większa, niż w przypadku panów. Jak się okazuje, ta różnica jest jeszcze większa w przypadku dziko żyjących ssaków. Przeciętna samica dzikiego ssaka żyje aż o 18,6% dłużej niż samiec
« poprzednia strona następna strona » … 2 3 4 5 6 7 8